Známy je už aj druhý headliner Folklórneho festivalu Východná 2020. SĽUK vystúpi s fragmentmi z programu TRIPTYCH, v ktorom predstaví svoju súčasnú tvorbu a zaspomína aj na staršie generácie umelcov.

TRIPTYCH je nový celosúborový program SĽUK-u, ktorý mal premiéru koncom minulého roka pri príležitosti 70. výročia vzniku Slovenského ľudového umeleckého kolektívu. „Pri výbere predstavenia vždy hľadíme na vysokú autorskú, umeleckú i interpretačnú úroveň,“ vysvetlil riaditeľ umeleckej prevádzky Maroš Červenák, prečo siahli po tomto predstavení. „TRIPTYCH je najnovší program v našom repertoári, pričom predstavuje nielen súčasnú tvorbu, ale zároveň je odkazom na ‚zlatý fond‘ SĽUK-u, ktorý vytvárali staršie generácie našich umelcov.“

SĽUK počas svojej existencie zavítal na festival do Východnej už veľakrát. Len od roku 2007 účinkoval deväťkrát s rôznymi hudobno-tanečnými programami. „Máme radi atmosféru festivalových vystúpení, vďačných divákov a kontakt s nimi,“ povedal Maroš Červenák. Ani podľa Michala Bartóka, generálneho riaditeľa NOC, nie je žiadnou náhodou, že tím Východnej opäť oslovil SĽUK. „Vyžiadali si ho sami diváci,“ potvrdil minuloročný úspech. „Ľudia sa na nás často obracali s otázkou, prečo sme vystúpenie SĽUK-u naplánovali na Malú scénu. To bol tiež jeden z dôvodov, aby sme oslovili jedno z našich troch profesionálnych telies aj na 66. ročník. Na FFV 2020 sa, pochopiteľne, predstaví už na Veľkej scéne,“ potvrdil Michal Bartók. Vystúpenie SĽUK-u je naplánované na druhý festivalový deň, piatkový večer 3. júla.

Príbeh SĽUK-u sa začal po vojne v roku 1949, keď vznikol ako profesionálny súbor zaoberajúci sa umeleckým spracovaním a interpretáciou folklóru. S myšlienkou jeho založenia prišiel vtedajší povereník informácií a osvety Ondrej Pavlík, ktorý pripravoval oslavy piateho výročia SNP a mal v úmysle kvôli nim spojiť všetky existujúce amatérske súbory. Chcel, aby na veľkolepom podujatí vystúpili s jednotným programom. Od januára do mája 1949 sa preto robil po Slovensku nábor do tanečného súboru, zboru a orchestra. Prihlásilo sa 900 uchádzačov, komisia ich vyskúšala 700. Do súboru nakoniec nastúpilo 38 tanečníkov, 45 členov speváckeho zboru a 18 členov orchestra. Vystúpenie na oslavách SNP malo obrovský úspech. Nasledovalo vlakové turné po Slovensku a odvtedy je SĽUK značkou, ktorá je obľúbená medzi odbornou verejnosťou, ale aj bežnými divákmi.

Od vzniku SĽUK-u ubehlo už viac ako 70 rokov. Za ten čas s ním spolupracovalo množstvo osobností na čele s choreografmi Jurajom Kubánkom alebo Martinom Ťapákom a s hudobnými skladateľmi Alexandrom Moyzesom, Svetozárom Stračinom či Eugenom Suchoňom. V poslednom období sa dramaturgia súboru otvorila aj iným žánrom. Súbor napríklad nadviazal spoluprácu s formáciou Pacora Trio, s Henrym Tóthom alebo s Janou Kirschner. Kapela Billy Barman nahrala nedávno úspešný live album Potichu, ktorý vznikol počas spoločného turné so speváčkami SĽUK-u.

Folklórny festival Východná organizuje Národné osvetové centrum, štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR, ktorá podporuje rozvoj kultúrnych, osvetových a umeleckých aktivít v miestnych a regionálnych podmienkach.

SĽUK
SĽUK
SĽUK
SĽUK
SĽUK
SĽUK
SĽUK
SĽUK
SĽUK
SĽUK