SOBOTA 1. 7.
23:00
do 00:00

Banda

World music skupina BANDA slovakia je kapela, ktorá sa inšpiruje predovšetkým slovenskou tradičnou ľudovou hudbou, ale aj inými hudobnými žánrami a hudbou národov celého sveta.
Na svojich koncertoch využíva akustické nástroje: cimbal, violu, husle, kontrabas, heligónku, mandolínu, buzuki, panduri, koncovku, gajdicu, bicie, rôzne druhy perkusií a sample zvyčajne akustických nástrojov (keyboard). Využíva bohaté vokály s rešpektom k tradícii a lokálnym osobitostiam, ale aj v novej originálnej podobe.
Členovia skupiny sú skúsení muzikanti rôznych žánrov a zároveň odborníci na ľudovú hudbu.

To sú oni:

Samo Smetana – husle, mandolína, spev
Alžbeta Lukáčová – cimbal, heligónka, ústna harmonika, gajdica, spev
Ivan Hanula – viola, mandolína, buzuki, spev
Peter Obuch – kontrabas, koncovka, spev
Igor Ajdži Sabo – bicie nástroje, etnické perkusie, spev
Eva Brunovská – spev, keyboard

Humno

Gerald Seligman, bývalý riaditeľ festivalu WOMEX a zakladateľ prestížneho world music labelu EMI Hemisphere, po koncerte napísal: „Banda je skupinou excelentných hudobníkov, ktorí prišli na to, ako pridať elementy súčasnej hudby do stáročia existujúcich tradícií bez toho, aby sa stratilo vzrušenie z nového a integrita starého.“

Okrem pódiových koncertov a hudobno-tanečných programov, na ktorých spolupracuje s najväčšími tanečnými osobnosťami folklórneho tanca na Slovensku, sa skupina venuje aj edukatívnym programom pre deti a folklórno-tanečným workshopom.

BANDA slovakia v roku 2010 vydala vo vydavateľstve Pavian Records prvé štúdiové CD s názvom BANDA jedna. V októbri 2011 sa umiestnilo vo World Music Charts Europe (www.wmce.de) na 8. priečke, čo bolo v tom čase najlepšie umiestnenie slovenskej skupiny v histórii.
Druhý štúdiový album s názvom hraBanda vyšiel v roku 2014. Presadil sa nielen v európskom (14. miesto vo World Music Charts Europe (I/2015), ale aj americkom (4. miesto v Global Village Top 40 Albums For February 2015) a globálnom priestore (pieseň Nadeja 1. miesto nepretržite júl až október 2015 v Top 40 Tracks of World Music Charts by Ethnocloud. http://ethnocloud.com/world-music/charts
Tretí štúdiový album TELEGRAFY vyšiel v októbri 2018 a v súvislosti s ním skupina absolvovala veľmi úspešné koncertné turné po 8 mestách Slovenska a Čiech.
Skupina zaň získala prestížne ocenenie Radio_Head Awards 2018 (v kategórii world music & folk) a v apríli 2019 sa umiestnil na 19. mieste WMCE.
Štvrtý štúdiový, tematicky špecifický album s názvom BANDA SI KOLEDUJE, zameraný na vianočné a novoročné koledy a piesne, vyšiel v decembri 2022 a stretol sa s mimoriadne pozitívnym ohlasom. S repertoárom z tohto albumu skupina absolvovala úspešné turné po Slovensku.

BANDA účinkovala v mnohých televíznych a rozhlasových programoch a jej nahrávky sa hrajú vo viacerých domácich a zahraničných rádiách. K najvýznamnejším domácim vystúpeniam patria koncerty na veľkých open-air festivaloch (Pohoda, Lodenica, Východná, Myjava, Terchová), zo zahraničných sú to koncerty v Mánesovom divadle, Paláci Akropolis, Divadle U Hasičů v Prahe, v Rožnove pod Radhoštěm, Strážnici, na prestížnych festivaloch v Rudolstadte v Nemecku, Náměšti nad Oslavou v ČR, v poľskom Lubline a Krakove. Úspešné boli aj koncerty v Londýne, vo viacerých talianskych mestách, v ukrajinskom Ľvove, nemeckom Plauene, vo Viedni či v holandskom Tilburgu.
Na showcase festivale Crossroads 2015 v rámci Colours of Ostrava bola BANDA zahraničnými odborníkmi vyhodnotená ako jedna z najperspektívnejších zúčastnených skupín.
Veľký úspech zaznamenala na najprestížnejšom podujatí žánru world music vo svete, na veľtrhu WOMEX, ktorý bol v roku 2017 v Katoviciach.
Naplánované koncertné turné v roku 2020 v Južnej Kórei bolo pre pandémiu zrušené, ale už je znova naplánované na september 2023.
BANDA slovakia sa významnou mierou podieľala na tvorbe hudby do hudobno-tanečného hraného filmu Tanec medzi črepinami režiséra Mareka Ťapáka a historického seriálu 1890 režiséra Petra Begányiho.