NEDEĽA 2. 7.
10:00
do 11:30

Filmové projekcie z MFF Etnofilm Čadca 2022 – DRUHÁ ČASŤ

Etnodom

Pôvodný názov: Košikár deviatich remesiel
Anglický názov: Born Basketry Craftsman
Dĺžka filmu: 25 min.
Rok výroby: 2021
Produkcia: Centrum tradičnej kultúry v Myjave
Krajina: Slovensko
Réžia: Marek Janičík

Ján Cigánik z obce Dolina pri Nitre sa už desaťročia venuje jedinečnej činnosti: tvorbe sôch z prútia. Nie je to ľahká práca, pretože zahŕňa veľkú zručnosť a majstrovstvo. Zároveň je potrebné vedieť si vypestovať desiatky kilogramov vlastného prútia, byť meteorológom, vyrobiť náradie, ktoré sa nedá nikde kúpiť, a v neposlednom rade treba mať okolo seba rodinu, ktorá toleruje stovky hodín strávených v dielni pri práci na prútených sochách. Čo sa však stane, keď dielňu tohto majstra zasiahne choroba?

Pôvodný názov: Tak je bilo na Sesvete
Anglický názov: Once Upon a All Saints' Day
Slovenský názov: Takto to bolo na Všechsvätých
Dĺžka filmu: 27:48 min.
Rok výroby: 2020
Produkcia: Chorvátska rádiotelevízia
Krajina: Chorvátsko
Réžia: Ljiljana Mandić

Dnes sa zvyky spojené s katolíckymi sviatkami Všetkých svätých a Dušičiek oslavujú v regióne okolo mesta Novi Marof na severozápade Chorvátska takmer rovnako ako kdekoľvek inde. Niektoré tradičné zvyky, ktoré existovali v 60. rokoch 20. storočia alebo aj skôr, ako výroba domácich vencov z krepových papierových kvetov, slávnostný obed či zvyk stretávania a spoločenských stretnutí, však stále zostávajú v živej pamäti. Zvlášť zaujímavý bol zvyk nechávať jedlo a nápoje na sviatočnom stole cez noc z 1. novembra na 2. novembra pre duše zosnulých, ktoré sa podľa tradičnej viery v tú noc vrátia do svojich starých domovov.

Pôvodný názov: Tobačni spomini
Anglický názov: Tobacco memories
Slovenský názov: Tabakové spomienky
Dĺžka filmu: 30 min.
Rok výroby: 2020
Produkcia: Ethnocinema production
Krajina: Bulharsko (nakrúcané), Slovinsko (produkované)
Réžia: Manca Filak

Dediny v juhozápadnom Bulharsku, medzi pohorím Rila na jednej strane a pohorím Rodopy na strane druhej, sú už dlho známe pestovaním a výrobou tabaku. Moslimskí Pomakovia, ktorí sa tejto práci stále venujú, čelia poklesu pre nízku nákupnú cenu suchých tabakových listov a ťažké pracovné podmienky. Výroba tabaku, ktorá bola kedysi prvkom identifikácie dediny, sa dnes stáva prvkom minulosti. Etnografický film Tobacco Memories sleduje Fatme a jej rodinu v dedine Debren (Bulharsko) a ukazuje priestorové a materiálne dimenzie výroby tabaku a vzťah rodiny k pomaly miznúcemu životnému štýlu. Ako tabakové listy rastú, vidíme, ako pomaly rastie vzťah medzi hlavným hrdinom a filmárom.