SOBOTA 1. 7.
14:30
do 15:30

DFS Hájenka – Don Šajn

DFS Hájenka sa predstaví s jedinečnou úpravou starej hry potulných bábkarov na území bývalého Československa o Donovi Šajnovi z pera Juraja Hamara, ktorého inšpirovala hra bábkarskej rodiny Anderlovcov. Tradičné bábkové divadlo o Donovi Šajnovi má tri dejstvá. Hájenkári ho hrajú s tradičnými marionetami.

Humno

Je to „strašná tragédia o nezdarnom synovi Donovi Šajnovi, ktorý otcovi v kockách a kartách celý majetok premrhal. Keď to uvidela jeho chorá matka, v okamihu skonala. V súboji o majetok mečom prebodol svojho otca, za ktorým stála jeho sestra, a aj ona jednou ranou na zem mŕtva padla.“
Celý príbeh sa odohráva v obci Kozárovce, kde má potulné bábkové divadlo prísť. Miestne deti sa začnú hrať na panský dvor, vojakov, ale na záver sa aj tak vrátia ku svojej obľúbenej friškej. Zatancujú si historické, ale aj ľudové tance. Choreografia friškej je kolektívnym dielom vedúcich. Deti pri hre „na pánov“ interpretujú tanečné formy hornouhorskej šľachty. Autorom choreografií historických tancov je Radovan Timko.
Tanečníkov sprevádza detská ľudová hudba Hájenka, ktorú vedie Zuzana Pokorná. Hudobný materiál čerpala z dvoch historických zbierok z územia dnešného Slovenska – Vietorisovej tabulatúry a Zbierky Anny Szirmay-Keczer. V rámci hudobného spracovania bola snaha o čo najmenší zásah do historického materiálu.

Detský folklórny súbor Hájenka

Detský folklórny súbor Hájenka vznikol v roku 1988 v Bratislave, v mestskej časti Petržalka, kde dodnes pôsobí na ZŠ na Tupolevovej ul. 20. V roku 1994 nadviazala Hájenka spoluprácu s Detskou ľudovou hudbou Jarabinka. V apríli 2018 Hájenka oslávila 30. výročie založenia a od toho momentu Hájenka a Jarabinka vystupujú pod spoločným názvom Detský folklórny súbor Hájenka.

Hájenku navštevuje takmer 150 detí vo veku od 6 do 16 rokov. Väčšina detí pochádza z Petržalky. Tridsaťpäťročná Hájenka pochodila väčšinu festivalov na Slovensku, účinkovala v mnohých európskych štátoch, na Taiwane a Vianoce už dvakrát strávila v Austrálii. Na krajskej súťaži Vrť sa, dievča štyrikrát získala zlaté pásmo s postupom na celoštátnu prehliadku detských folklórnych súborov Pod Likavským hradom a Eniki beniki a na krajskej súťaži Zahrajte mi, muzikanti dvakrát získala detská ľudová hudba zlaté pásmo s postupom na celoštátnu prehliadku hudobného folklóru detí Vidiečanova Habovka. V roku 2018 pri príležitosti 30. výročia Hájenka vydala svoje prvé CD s názvom Ladíííme!

Vo svojom programe má tance, piesne a hudobné čísla z rôznych oblastí Slovenska. Sú to hry, tance a piesne z mestského prostredia, zo Záhoria, z Liptova, Terchovej, Tekova a z Dobrej Nivy. V posledných rokoch sa súbor intenzívne venuje aj tradičnému bábkovému divadlu. Hájenku vedú Michal Štefanovič, Jaroslav Mendel, Tatiana Šišková a detskú ľudovú hudbu vedie Zuzana Pokorná.