NEDEĽA 7. 7.
10:00
do 13:00

Filmy s folklórnou tematikou

10:00
70 rokov NOC
Dokumentárny film.

Krátky strihový film, ktorý vznikol pri príležitosti 70. výročia Národného osvetového centra, rozpráva príbeh inštitúcie prostredníctvom vzácnych archívnych materiálov a výpovedí jej pracovníkov a pracovníčok. Film sa pristavuje pri významných míľnikoch a najznámejších podujatiach a súťažiach, za ktorými NOC stojí. Na pozadí veľkých dejín skúma premeny kultúrno-osvetovej činnosti tvárou v tvár prirodzeným výzvam aj direktívnym požiadavkám doby.

Námet a dramaturgia: Lucia Ditmarová, Jakub Jančo, Debora Pastirčáková, Pavel Smejkal, Peter Zákuťanský

Scenár: Diana Dzurillová, Dorota Vlnová
Animácie: Marián Vredík
Komentár nahovorila: Mária Ševčíková
Účinkujú: Jozef Burič, Jaroslava Čajková, Tatiana Šišková, Alexandra Štefková
Hudba: Vlado Nosáľ
Zvuková postprodukcia: Igor Jedinák
Strih: Vladimíra Vrbiňáková
Kamera a farebné korekcie: Michal Koštenský
Réžia: Dorota Vlnová

Poďakovanie: Marek Šulík, Lenka Kuchtová, pracovníčky a pracovníci NOC
Fotografie a obrazové materiály poskytli: Archív NOC, Archív RTVS, rodinné archívy, Peter Stanley Procházka

Finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR.

11:00
Iné svety
Dokument.

Región Šariš na východnom Slovensku leží na hranici medzi západnou a východnou Európou, medzi racionálnym individualizmom Západu a expresívnou emocionalitou Východu. Teritórium pod Východnými Karpatmi sa historicky vyvinulo do rôznorodého národnostného a náboženského mixu, ktorý z neho vytvoril jeden z „malých Babylonov“ tohto sveta. Európa sa transformuje a aj život ľudí na Šariši sa mení. Dokumentárny film sleduje takzvané globalizačné procesy a ich efekt na individuálne príbehy a životy obyvateľov Šariša. Film zobrazuje šesť rozličných postáv, ktoré reprezentujú svoje komunity – sú to Šarišania, Rusíni, Rómovia, Židia, ale aj mladí ľudia s odlišnými identitami. Film skúma rôzne podoby konca jedinečnosti spoločenstiev v ich tradičnej rozmanitosti, no zároveň hľadá krásu autentického, zaujímavého a originálneho jednotlivca. Hovorí sa im „šaleni vychodňari“. Film Iné svety skúma šiestich hrdinov na jednom z koncov sveta, na konci globálneho sveta. Sú produktom „made in Šariš“.

Réžia: Marko Škop
Scenár: Marko Škop
Kamera: Ján Meliš
Hrajú: Ján Lazorík, Fedor Vico
Produkcia: Marko Škop, Ján Meliš
Strih: Ján Meliš, František Krähenbiel

12:00
Slepá baba

Píšu sa tridsiate roky minulého storočia a Trenčín sa ocitá uprostred priemyselného rozmachu, ktorý okolitý ľud sociálne rozdeľuje. Ani Turnania nie sú výnimkou. Čaplári pracujúci v mestských továrňach sa začínajú od turňanských gazdov pomaly, ale znateľne odlišovať. Tí druhí, naopak, opovrhujú zmenou a chcú žiť v dedinskom status quo. Podobný príbeh sa však neodohrával len v minulosti, je čoraz aktuálnejšou témou aj v dnešnej dobe.

Réžia: Dominik Tuchyňa

Etnodom