Všetkým, ktorí sa venujú zachovávaniu tradícií, aj tým, ktorí do nich prinášajú nový život – tanečníkom, hudobníkom, spevákom, učiteľom, choreografom a milovníkom folklóru – prajeme všetko najlepšie!

World Folklore Day, teda Svetový deň folklóru, sa viaže ku spomienke na 22. august 1846, kedy britský vedec William G. Thoms po prvýkrát použil v článku s názvom Atheneum v London Magazine termín „folklór“ na označenie všetkých tých krásnych piesní, tancov, príbehov a hier, ktoré si ľudia odovzdávajú z generácie na generáciu.

Folklór je niečo, čo robí každý región jedinečným, čo spája ľudí a odráža ich zvyky, hodnoty a krásu. Na Slovensku je to možné vďaka mnohým nadšencom, ktorí cez rôzne aktivity, festivaly a súťaže udržujú tento bohatý poklad nažive. Národné osvetové centrum už viac ako 70 rokov organizuje rôzne výskumy, vzdelávacie programy a podujatia, ktoré prispievajú k tomu, aby sa naše tradície zachovali aj pre budúce generácie.

Aktivity folklórneho hnutia, koordinované Národným osvetovým centrom i sieťou vyše 40 osvetových zariadení, napĺňajú ciele Dohovoru UNESCO na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva i Koncepcie starostlivosti o tradičnú ľudovú kultúru. Od najväčšieho Folklórneho festivalu Východná až po rôzne súťaže a tvorivé dielne pre deti a mládež sú všetky tieto podujatia súčasťou úsilia, aby sme si našu kultúru uchovali živú a aby ju mohol zažiť každý, kto má záujem.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa na tom podieľajú, a prajeme veľa úspechov a radosti z tvorivej práce!

#WorldFolkloreDay