Vo veku 83 rokov dnes v pokojnom spánku odišla do večnosti Zuzana Gajdošová rod. Gašperčíková, teta Palúška z Východnej. Žena, ktorá bola symbolom minulého sveta a jeho piesne, vedomosti, kroje, jedlá, vtip a optimizmus i pohľad na život šírila medzi mladými priaznivcami tradičnej kultúry dodnes.

Roky pracovala ako kuchárka na chate Borovica na Štrbskom plese, kam zamladi dochádzala pešo. S manželom Petrom, vynikajúcim tanečníkom, sa zoznámili v miestnej folklórnej skupine, kde odmladi spievala. Žila šťastne s rodinami troch detí a početných vnúčať a pravnúčat.

Lásku k spevu a tancu vraj zdedila po svojich rodičoch. Bola členkou Národopisnej družiny Kriváň, ktorá vznikla v roku 1913. Po úspechu na folklórnych slávnostiach v Strážnici sa jej členovia zaslúžili o vznik nášho najstaršieho a najrozsiahlejšieho folklórneho festivalu, vrcholnej prehliadky folklórneho hnutia – Folklórneho festivalu Východná.

Tu, v tejto liptovskej dedine, sa zrodila už rok pred vypuknutím 1. svetovej vojny, teda ešte na území c. k. monarchie, Národopisná družina Kriváň. O pol storočia neskôr, v roku 1953, sa jej členovia pričinili o vznik Slávností piesní a tancov vo Východnej. Tretieho júla 1953 na jeho prvom ročníku festivalu, kde sa predstavili folklórne skupiny z Važca, Štrby, Liptovskej Tepličky, Liptovských Sliačov, Hladovky, Sihelného a umelecké kolektívy SĽUK a Lúčnica, na javisku stála a spievala aj trinásťročná Zuzanka Gašperčíková... A spievala na ňom takmer každoročne. Popritom rozprávala o živote v minulosti, tradičnom odeve, v ktorom chodila a sama ho aj šila, o úcte, ktorú ľudia v minulosti mali k sebe i k svetu... a aj o jedlách, ktoré roky pripravovala svojim folkloristickým priateľom. Každý od nej odchádzal s úsmevom, sýty aj radosťou zo života.

Česť jej výnimočnej pamiatke...