Folklórny festival Východná sa bude konať pod záštitou prezidentky SR a začne sa 30. júna. Leitmotívom tohtoročného festivalu sú generácie.

Prvý júlový víkend v obci pod Kriváňom bude tradične patriť Folklórnemu festivalu Východná. Už 68. ročník vrcholnej prehliadky slovenského folklóru sa bude konať od piatka 30. júna do nedele 2. júla. Leitmotív generácie sa okrem programu odzrkadlil aj v tohtoročnom vizuáli FFV.

Generácia alebo rýdzejšie, krajšie a tradičnejšie – pokolenie. Pokolenie ľudí spojených vekom, hodnotami, záujmami, cieľmi a potrebami. Akoby po kolenách kráčali pokolenia našich predkov za lepšou budúcnosťou pre nás všetkých. Vo všetkých okamihoch radosti i smútku ich spájali piesne, tance, slová i obrazy, ktoré odjakživa patrili k našej krajine a rovnako sú neoddeliteľnou súčasťou Folklórneho festivalu Východná. Po generácie tu boli tí, ktorí dbali o blaho rodiny, kde sa tradovala múdrosť o troch grošoch. Z jedného sa žilo, druhý sa vracal predkom a tretí sa investoval do potomkov.

Múdrosť troch grošov sa traduje dodnes aj v tradičnej ľudovej kultúre. Z jedného vo folklórnych kolektívoch žijeme. Druhý s úctou vraciame tým, ktorí nám odovzdali svoje bohatstvo, lebo sme pochopili, aký má význam. Tretí dávame mladým, aby našli radosť a chuť objavovať, učiť sa a zahoreli láskou k tradícii.

Z pokolenia na pokolenie sa posúva kolobeh nášho žitia. Preto v programoch FFV 2023 majú svoje miesto všetky generácie interpretov, ale i priaznivcov, divákov, nadšencov a podporovateľov. Na tomto mieste sa stretávajú ľudia s úctou k tradícii a vedno sa radujú, že je stále živá.

Folklórny festival Východná organizuje Národné osvetové centrum, štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR, ktorá podporuje rozvoj kultúrnych, osvetových a umeleckých aktivít v miestnych a regionálnych podmienkach. Spoluorganizátorom je obec Východná. Festival je najstarším a najrozsiahlejším podujatím na Slovensku v oblasti tradičnej kultúry, folklóru a folklorizmu a vrcholnou prehliadkou folklórneho hnutia.

Všetky novinky Folklórneho festivalu Východná 2023 budeme zverejňovať na www.festivalvychodna.sk a na sociálnych sieťach festivalu.