NEDEĽA 2. 7. 2023

NEDEĽA 2. 7.
09:30
do 10:15

Školička tanca so Želiezkom

Lektorka: Andrea Pitoňáková

Humno

NEDEĽA 2. 7.
10:00
do 10:45

Škola tanca – Čardáš a frišká z Branova

Lektori: P. Hrabovský, M. Hrabovská
Hudobný sprievod: ĽH M. Topoľovského

viac...

Tancovisko

NEDEĽA 2. 7.
10:45
do 11:30

Rozprávkový automat

Interaktívna detská inscenácia plná prevlekov a šialených rekvizít. Deti sa v nej stávajú čarodejnicami, vrecami múky, mixérom, studňou a mnohým iným. Ocitnú sa v klasických rozprávkach ako Červená čiapočka, Medovníkový domček, Janko Hraško, Soľ nad zlato a iných.

Scenár a réžia: Roman Sorger
Výtvarné riešenie: kolektív

Humno

NEDEĽA 2. 7.
11:00
do 11:45

Škola tanca – Čardáš z Pozdišoviec

Lektori: P. Vajda, K Vajdová
Hudobný sprievod: ĽH M. Topoľovského

viac...

Tancovisko

NEDEĽA 2. 7.
12:00
do 12:45

Škola tanca – Šorový z Pohorelej

Lektori: P. Hrabovský, M. Hrabovská
Hudobný sprievod: ĽH M. Topoľovského

viac...

Tancovisko

NEDEĽA 2. 7.
12:30
do 14:00

Z pokolenia na pokolenie

Program detských folklórnych súborov

Po stáročia sa naše životy odohrávajú v kruhu rodiny a priateľov. Z pokolenia na pokolenie si odovzdávame skúsenosti. Každá nová generácia sa snaží odpútať od názorov starších a priniesť do sveta niečo nové, lepšie, modernejšie, technicky vyspelejšie. A to je dobre, pretože to nám dáva možnosť rásť. No nikdy by sme nemali zabudnúť na našu tradičnú kultúru Slovenska, ktorá je jedna z najrozmanitejších v Európe.

Réžia programu: Andrea Pitoňáková
Účinkujú: DFS Kornička (Trenčín), DFS Želiezko a Železiarik (Košice), Tancovadlo (Piešťany), DFS Pramienok (Liptovský Mikuláš)

viac...

Malá scéna

VIACDENNÉ PROGRAMY

ŠKOLA REMESIEL ÚĽUV

Areál amfiteátra – Pod Májkou


Nedeľa: 10:00 – 14:00

Príprava: Katarína Chruščová

Tvorivé dielne tradičných remesiel pre návštevníkov festivalu. Príďte si vytvoriť niečo pekné z prírodných pletív (slama, šúpolie, pálka), vytočiť si vlastnú mištičku či vytvoriť šperk technikou vybíjania mosadzným plechom.

JARMOK REMESIEL ÚĽUV

Areál amfiteátra


Nedeľa: 10:00 – 14:00

Príprava: Katarína Chruščová

Zruční majstri a ľudovoumeleckí výrobcovia z celého Slovenska predvedú svoje majstrovstvo a ponúknu na predaj svoje kvalitné výrobky. Návštevníci môžu stretnúť hrnčiara, kováča, nožiara, tkáča, čipkárku, kožušníka, zvonkára, drevorezbárov, drotárov, výrobcov hudobných nástrojov alebo aj kyjatických hračiek – prvku, ktorý bol minulý rok zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

STANICA SVET MARTINA SABAKU

Nová expozícia spontánneho umenia vo Východnej

Obec Východná – Farma Východná

Prvé zachránené umelecké prostredie na Slovensku, vytvorené spontánnym a originálnym autorom, rodákom z obce Východná, Martinom Sabakom (1925 – 2016).


Nedeľa: 10:00 – 14:00

Martin Sabaka (1925 – 2016), obuvník a železničiar, bol originálny tvorca, ktorý býval neďaleko amfiteátra vo Východnej. Pred svojím domom v priebehu tridsiatich rokov vybudoval jedinečnú architektonickú záhradu z recyklovaného materiálu, ktorá obsahovala viac ako tridsať jedinečne výtvarne stvárnených ikonických stavieb zo Slovenska, Európy a zámoria. Toto umelecké prostredie bolo dlho predmetom obdivu mnohých návštevníkov festivalu. Pán Ing. Viliam Ján Gruska, architekt pôvodného amfiteátra vo Východnej, na konci svojho života vyvinul značné úsilie na záchranu tohto jedinečného prostredia a jeho prezentáciu. Jeho pôvodný zámer sa podarilo realizovať s pomocou farmy vo Východnej, s podporou rodiny pána Sabaku, s podporou starostu obce Východná a s kolektívom ďalších spolupracovníkov a nadšencov.

Expozíciu Stanica Svet Martina Sabaku nájdete na kraji obce priamo na farme vo Východnej, asi 700 metrov od areálu amfiteátra za farmárskym obchodom HUMNO.

LIPTOVSKÉ HALUŠKY

Predaj tradičnej špeciality

Areál amfiteátra – Koliba


Nedeľa: 10:00 – 16:00

Príprava: obec Východná

LIPTOVSKÉ DROBY

Predaj tradičnej liptovskej špeciality

Areál amfiteátra – Ohnisko

Liptovské droby sú tradičným druhom jaterníc so zemiakovou náplňou, ktoré sa vyrábajú starou remeselnou metódou na území Liptova. Pozostávajú z jedinečnej korenenej zemiakovej zmesi so škvarkami, cibuľkou a cesnakom, ktorá je plnená do bravčových alebo hovädzích čriev.
Zloženie: zemiaky, bravčová slanina, bravčová masť, cibuľa, majorán, čierne korenie, soľ, cesnak, hovädzie alebo bravčové črevá, krupicová múka


Nedeľa: 10:00 – 16:00

Príprava: Štefan Tkáč – Gurmán

KOŠIARIK

Tradičné detské hry, dielničky, drevený kolotoč

Areál amfiteátra – Košiarik


Nedeľa: 10:00 – 14:00

Príprava: ÚĽUV
Inšpícia: Tatry care

VÝCHODNIANSKA IZBA

Prezentácia tradičného bývania a tradičnej kuchyne obce Východná

Obec Východná – Drevenica vo Východnej


Nedeľa: 09:00 – 14:00

Príprava: obec Východná

FOLKLÓRNY FESTIVAL VÝCHODNÁ 1953 – 2023

Výstava venovaná histórii najstaršieho folklórneho festivalu Východná

Obec Východná – Obecný úrad


Nedeľa: 09:00 – 14:00

Výstava zostavená z archívnych materiálov obce Východná, z rôznych predmetov, artefaktov, letákov, bulletinov a fotografií z histórie FFV.

Zmena programu vyhradená.

posledná zmena: 22. 6. 2023 o 14:25