Otvárací program 69. ročníka Folklórneho festivalu Východná je pestrým výberom piesní a tancov zo všetkých regiónov Slovenska. Na pódiu sa stretne skoro 600 účinkujúcich, ktorí svojím vystúpením priblížia jednotlivé regióny a rozhodne neobídu ani ten váš.

Cieľom je poukázať nielen na pestrosť, ale i rozdielnosť

Tvorcovia programu Domovy prichádzajú s nezvyklým konceptom, v ktorom sa rozhodli na jednom pódiu spojiť zástupcov z každého regiónu Slovenska. Chcú tak divákovi pomôcť precítiť pestrosť slovenského folklóru, no tiež poukázať na to, akí rozmanití a rôznorodí sme ako ľudia.

Pestrosť so sebou prináša aj rôzne vnímanie pojmu domov, ktorý je podľa slov Michala Drugu, autora programu, sám osebe fascinujúci.

„Pod domovom si, samozrejme, najčastejšie predstavíme miesto, kde sme sa narodili a prežili najviac času, ale nemusí to byť vždy len o priestore. Pre niekoho je to vôňa pokosenej trávy, pre niekoho pieseň, môžu to byť rôzne veci.“

Nie je možné sústrediť na jedno pódium folklórne domovy všetkých ľudí na Slovensku, no je možné sa k nim čo najviac priblížiť. Aj v tom spočíva hlavná myšlienka programu, ktorá motivovala tvorcov k vytvoreniu tohto formátu. Každý návštevník má preto možnosť nájsť si v programe niečo, čo mu je blízke, odhliadnuc od toho, odkiaľ pochádza.

Okrem regiónov budú v programe zastúpené aj menšiny

Prvým domovom, ktorým sa odštartuje spomínaná prehliadka ľudovej kultúry, je región Liptov, ktorý je rodiskom festivalu Východná. Keďže ide o domáci región a otvárací program festivalu, tvorcovia chceli začať práve ním a privítať všetkých účastníkov a návštevníkov. Prehliadka bude pokračovať regiónmi: Orava, Turiec, Kysuce, Trenčianske Považie, Myjavská oblasť, Záhorie, Trnavská oblasť, Ponitrie, Podunajsko, Tekov, Hont, Novohrad, Podpoľanie, Horehronie, Gemer-Malohont, Abov, Zemplín, Šariš a Spiš. Samostatne zastúpené sú v programe aj maďarská, rómska a rusínska menšina.

„Bude to taký výlet po Slovensku, kde bude cítiť, ako sa domovy nás Slovákov postupne menia, a ktorý priblíži ich vône, pocity, to, čím regióny žijú,“ dopĺňa Michal Druga.

V rámci programu sa môžete tešiť na tanečné a hudobné vystúpenia sólistov aj folklórnych súborov a skupín. Jednotliví umelci vám predstavia z každého regiónu niečo špeciálne, a ak chcete zažiť neopakovateľnú atmosféru programu Domovy, určite ho pri návšteve festivalu nevynechajte. Okrem toho tak môžete svojou prítomnosťou podporiť účinkujúcich a zároveň objaviť čaro, ktoré v sebe nesú všetky regióny Slovenska.

Otvárací program festivalu bude v piatok 5. 7. o 18:00 na Veľkej scéne.

Program Domovy uvidíte v piatok 5. 7. 2024 o 18:00 hod. na Veľkej scéne • viac…vstupenky